Forse stijging WW-uitkeringen in Holland Rijnland

Geplaatst op 28-05-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: OVA

Het aantal WW-uitkeringen in Holland Rijnland nam in april met 18 procent toe. Deze forse stijging brengt de gevolgen van de coronacrisis pijnlijk in beeld, ondanks het effect van de tijdelijke maatregel NOW (Noodmaatregel overbrugging werkgevers). De toename in de regio Holland Rijnland ligt hoger dan de landelijke stijging. Het aantal werkzoekenden vanuit uitzendbedrijven en horeca & catering nam in april het sterkst toe.

“De arbeidsmarkt is in een recordtijd enorm veranderd en we weten niet hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet”, zegt Patricia Ladan, districtsmanager UWV. “Het aantal WW-uitkeringen is in korte tijd flink gestegen. Tegelijkertijd is het aantal vacatures sterk gedaald.” In april verstrekte UWV 7.675 WW-uitkeringen in Holland Rijnland, dat zijn er 1.169 meer dan een maand eerder en een toename van 18 procent. De landelijke stijging is in april uitgekomen op bijna 17 procent.

Stijging vooral door uitzendbureaus en horeca/catering
Het aantal WW-uitkeringen in Holland Rijnland nam het sterkst toe in de sectoren uitzendbedrijven en horeca en catering. Bij uitzendbedrijven bedroeg de stijging bijna 75 procent. De oorzaak komt doordat werkgevers in tijden van onzekerheid en economische tegenwind eerst het mes in de flexibele schil zetten. Horeca & catering liet eveneens een flinke stijging noteren. Het aantal WW-uitkeringen voor werkzoekenden afkomstig uit deze sector groeide met ongeveer 57 procent. Veel horecabedrijven en cateraars hebben hun activiteiten sinds medio maart geheel of gedeeltelijk moeten staken vanwege de door het kabinet ingestelde ‘intelligente lockdown’. Omdat beide sectoren veel werk bieden aan jongeren is deze groep extra geraakt. Het aantal aanvragen voor een uitkering onder jongeren tot 27 jaar steeg met maar liefst 86 procent.

Daling openstaande vacatures
De toename van de WW-uitkeringen gaat samen met een daling van de openstaande online vacatures vanaf medio maart. Het gemiddeld aantal openstaande online vacatures per week daalde in Holland Rijnland de eerste drie weken na het uitbreken van de coronacrisis met 26 procent en daarna nog eens met 10 procent. Het aantal vacatures voor bedrijfseconomische en administratieve beroepen kromp in die laatste periode het sterkst, gevolgd door het aantal vacatures voor transport en logistiek beroepen. Het aantal vacatures voor pedagogische beroepen, ict en agrarische beroepen neemt ondanks de crisis enigszins toe. Seizoenspatronen spelen daarbij vermoedelijk een belangrijke rol. Zo vindt de stijging bij pedagogische beroepen waarschijnlijk haar oorsprong in het feit dat scholen beginnen te werven voor het nieuwe schooljaar en zorgt de lente bijvoorbeeld voor meer werk bij hoveniers en groenvoorzieners.

Grote verschillen binnen de regio Holland Rijnland
Cijfers over het aantal WW-uitkeringen in de Leidse regio zijn nog niet bekend. Arbeidsmarktadviseur Frank Verduijn zegt in een reactie dat er binnen de regio Holland Rijnland grote verschillen zijn. Verduijn verwacht dat het UWV eind mei met gedetailleerde regionale cijfers komt.

 

 

 

CONTACT


OVKB Ondernemersvereniging Kaag en Braassem
Postbus 158
2370 AD Roelofarendsveen
taairaterces.[antispam].@ovkb.org