Cybercrime: een reëel gevaar

Geplaatst op 13-06-2019  -  Categorie: Algemeen

De gemeente, OVA Kaag en Braassem en OVKB Oost organiseerden donderdag 13 juni een interessant Cybercrime-seminar. De sprekers kwamen speciaal daarvoor naar de Rabobank aan Het Oog in Roelofarendsveen. Zij gaven een interessante kijk op hoe cybercrime voor iedereen een risico kan zijn. Maar ook hoe je je ertegen kunt weren.

Spreker Stan Hegt is hacker van beroep. Beroepsmatig breekt hij - op hun verzoek - in bij opdrachtgevers als verzekerings-maatschappijen, grote banken en zelfs kerncentrales. Alles om de beveiliging juist te optimaliseren. Hij liet de aanwezigen eerst denken als ‘boef’. Wat kan cybercrime iemand opleveren? ‘Informatie, geld, bedrijfsgeheimen en adressenbestanden. Maar je kunt ook iemand schade berokkenen (de concurrent) of een bedrijf platleggen (afpersing). Politieke beïnvloeding kan ook. En sommige hackers doen het gewoon omdat het leuk is.’ Want hackers, dat zijn - naast activisten, hackers ge-lieerd aan de overheid en beroepscriminelen - vaak ook gewoon ‘scriptkiddies’: vaak jonge ‘nerds’ die via YouTube-tutorials voor de lol aan het hacken slaan.

Zo gaan ze te werk

Ondernemers hebben echter vaak te maken met de beroepscrimineel. Hij maakt de afweging: waar valt er véél te halen of waar valt er mákkelijk iets te halen. ‘Een heleboel beetjes zijn samen immers ook veel’, aldus Stan Hegt. ‘De MKB-er zal hier dan ook het meest last van hebben.’ Hij legde uit hoe een hacker te werk gaat:

  1. Hij komt gemakkelijk aan je gegevens: middels phishing, bellen, KvK, marketingdatabases waar je in kunt zoeken, het aankopen van gegevens - daar is een markt voor - en bijvoorbeeld
    LinkedIn. ‘Maar ook via lekken van data’, legt Stan uit. ‘Dat hoeft niet jouw schuld te zijn. Je laat nogal eens je gegevens achter op een website en als die niet goed beveiligd is, kunnen jouw gegevens gemakkelijk worden achterhaald.’
  2. Hij komt in je systeem: vaak met een e-mail met een bijlage of een link. Hierdoor kan bijvoorbeeld een bestand op de pc worden geïnstalleerd.
  3. Wat doet hij in je systeem: met zogenaamde ‘malware’ hackt ie jouw bestanden. Vervolgens kun je met ‘ransomware’ - het betalen van (virtueel) geld - je bestanden terugkopen.


Jouw eigen taak

Stan gaf ook aan wat je ertegen kunt doen. ‘Jouw taak is eigenlijk: het jezelf gemakkelijker maken om uit zijn handen te blijven.’

  1. Maak het hem zo lastig mogelijk. Met unieke wachtwoorden bijvoorbeeld. ‘En kun je er geen vijftig onthouden? Een wachtwoordenkluis-programma is heel handig’, tipt Stan. ‘Of een ouderwets papieren notitieboekje.’ Ook tweestapsverificatie is een extra beveiliging voor belangrijke bestanden, sites en verbindingen.
  2. Een simpele tip om je systeem zo veilig mogelijk te maken: updaten! Stan: ‘Beveiligingsupdates zijn echt nodig en veel mensen, ook ondernemers, lopen daarmee achter.’
  3. Vervolgens kun je met een beschermings-pakket voorkomen dat malware op je pc wordt geïnstalleerd. ‘En maak ook geregeld back-ups’, tipte Stan.


Na de beroepshacker stapten officier van justitie Lodewijk van Zwieten en Frank Schilderman, vertegenwoordigers van politie en openbaar ministerie, op het podium voor hun lezing over opsporingsonderzoek en cybercriminaliteit. Melody van Leeuwen van de Rabobank sloot de interessante avond af met een korte presentatie over cyberrisico en de schades die daaruit voortvloeien.

Meer weten over cybercriminaliteit?
Kijk op laatjeniethackmaken.nl en veiliginternetten.nl.
Of download de samenvatting van Stan Hegt.

 

 

 

CONTACT


OVKB Ondernemersvereniging Kaag en Braassem
Tech Campus De School
Schoolbaan 1
2371 VJ Roelofarendsveen
taairaterces.[antispam].@ovkb.org